Uzman isim açıkladı: HMPV Türkiye’de görüldü mü? Milyonları korkutan yeni kabus!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den İnsan Metapnömovirüsü Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı saran koronavirüs pandemisinin ardından Çin’de son günlerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakaları hakkında konuştu.

Çin’de insan metapnömovirüsü vakalarında bir artış olduğuna dair haberlerin doğruluğunun belirsiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “İnsan metapnömovirüsü, 2001’den beri bilinen bir virüstür. Bu virüs insanlarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur, yani daha çok soğuk algınlığı ve nezle gibi enfeksiyonlara yol açar. Alt solunum yollarında bronşit gibi hastalıklara da sebep olabilir ve nadiren ağır zatürrelere neden olabilir. Çin’de insan metapnömovirüsü ile ilgili yaşanan yoğunluk haberlerinin doğruluğu kesin değil. Çin henüz resmi bir açıklama yapmadı, Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir uyarı yayınlamadı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘Telaşa Yol Açacak Bir Durum Görünmüyor’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bahse konu virüsü tarama sistemi içerisinde titizlikle takip ettiğini belirterek, “Mevsim geçişleri sırasında viral enfeksiyonlarda artış yaşanması oldukça doğaldır. Bu durum beklenen bir durumdur. Bu virüs, diğer solunum yolu virüsleri gibi kış aylarında enfeksiyonlarda artışa neden olabilir. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı sürekli olarak bu virüsü izlemekte ve taramaktadır. Bugüne kadar ülkemizde herhangi bir anormal duruma rastlanmamıştır. Endişeye neden olacak bir durum gözlemlemiyorum. Mevsimsel olarak bu tür virüslerin enfeksiyonlara yol açması olağandır. Bu virüs hakkında henüz yeni bir bilgiye sahip değiliz. Bu virüs, daha önceden de tanıdığımız döngüsel bir virüstür. Durumu dikkatle takip etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?

Astım, hava yollarında kronik iltihaplanmaya bağlı olarak nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Viral enfeksiyonlar, polenler, stres, temizlik maddeleri ve tütün ürünleri gibi çevresel ve psikolojik faktörler, astım ataklarını tetikleyebilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, bu etkenleri ve onlardan korunmanın önemini anlattı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir