1 Mayıs’a özel rapor yayımlandı: İşçi ücretleri erirken patron maaşları uçuşta!

Oxfam Raporuna Göre: CEO Maaşları Hızla Artarken, İşçi Ücretleri Durağan

Oxfam, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde yayımladığı yeni raporla küresel gelir eşitsizliğini dikkat çekici verilerle gözler önüne serdi.

Raporda belirtilenlere göre, 2019’dan bu yana CEO maaşları enflasyona göre düzeltilmiş haliyle yüzde 50 oranında artarken, işçilerin ortalama ücretleri ise sadece yüzde 0,9 yükseldi.

2024’te dünya genelinde ortalama bir CEO’nun yıllık maaşı 4,3 milyon dolara ulaşırken, milyarderlerin bir saat içinde kazandığı para, bir işçinin bir yılda kazandığından fazla oldu.

Oxfam’ın S&P Capital IQ verilerine dayanan analizine göre, CEO maaşlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında İrlanda 6,7 milyon dolar, Almanya ise 4,7 milyon dolarla ilk sıralarda yer alıyor. Güney Afrika’da ortalama CEO maaşı 1,6 milyon dolar iken Hindistan’da 2 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.

Raporda ayrıca, milyarderlerin geçen yıl toplamda 206 milyar dolar yeni servet kazandığı belirtildi. Bu da saat başına yaklaşık 23,500 dolara denk gelmektedir.

Süper Zenginlere Yüksek Vergi Talebi

Oxfam Genel Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı çarpık tabloyu görüyoruz: CEO maaşları patlıyor, işçi ücretleri ise yerinde sayıyor. Bu bir sistem arızası değil, sistemin tam da bu şekilde çalışması için tasarlanmış hali” sözleriyle durumu değerlendirdi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luc Triangle ise “Çalışanlar, milyarderlerin demokrasiyi sabote ettiği bir düzene karşı, adil vergilendirme, güçlü kamu hizmetleri ve insanca ücret talep ediyor. Bu talepler radikal değil; adil bir toplumun temeli” diyerek daha eşitlikçi bir yapı çağrısında bulundu.

Oxfam ve ITUC, süper zenginlere yüzde 75’e varan gelir vergisi getirilmesi, asgari ücretlerin enflasyona göre yeniden belirlenmesi ve sendikal hakların korunması için hükümetlere çağrıda bulundu.

Related Posts

Kişilere ait taşınmazlar için acele kamulaştırma çalışmaları yapılacak

Yozgat, Kütahya ve Nevşehir’in bazı ilçelerindeki kişilere ait taşınmazlar yapılacak projeler için acele kamulaştırılacak

Bakan Kurum: Yükselen her bir yuvada binlerce ustamızın alın teri var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü deprem bölgesindeki işçileri konu eden tanıtım filmini paylaşarak kutladı. Bakan Kurum, “Yükselen her bir yuvada binlerce mimarımızın, mühendisimizin, ustamızın alın teri var. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun” mesajını verdi.

ABD’nin yeni gözdesi Çin’in yerini doldurabilecek mi? Uzmanlardan Hindistan analizi

ABD’nin Çin ile olan ticaret gerilimi ve gümrük vergisi savaşları piyasaları ve değişkenleri alt üst etti. ABD’nin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydıracağını açıklamasının ardından uzmanlar Hindistan’ı analiz etti. Uzmanlara göre bu anlaşma olsa bile kısa vadede Hindistan’ın, Çin’in yerine geçemeyecek.

Yurt dışına çıkmak adeta yasak

Vize krizi giderek büyüyor. 85 milyon adeta ‘yurt dışı çıkış yasaklısı’ oldu. Avrupa’ya gitmek isteyenlerden vize alamayanların oranı %70’leri geçerken, Schengen için randevu almak bile oldukça zor.

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Bakan Uraloğlu: “Bakanlığımız sorumluluğundaki yerler deprem felaketini hasarsız atlattı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarının İstanbul’daki depremi hasarsız atlattığını belirterek, “Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir