Bayram yaklaşırken kurban pazarı hareketlendi: 2025 kurbanlık fiyatları ne kadar?

Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor: Fiyatlar Rekor Seviyede!

Çadırlar bir bir kuruluyor, çitler çekiliyor, yem ve kesim alanları düzenleniyor. Kurban Bayramı yaklaşırken hazırlıklar sürüyor.

Besiciler kurban satış alanlarını hazır hale getirirken, İstanbul’a kurbanlık sevkiyatının 22 Mayıs itibarıyla başlaması öngörülüyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları geçen seneye kıyasla ciddi oranda yükselmiş durumda. 2024 yılında 30 bin TL’ye satılan büyükbaş kurbanlıkların bu yıl kişi başı ortalama 40 bin TL’ye ulaşacağı ifade ediliyor.

ORTALAMA FİYATLAR 200 BİN TL’Yİ BULUYOR

Kurbanlık fiyatlarının artmasında pek çok etken rol oynarken, pazarlarda duyulan fiyatlar şaşırtıyor.

NTV’de yer alan habere göre, Kurban Pazarı Kurucusu Kadir Kızıltaş, “Mal gelir 1 tonluk ayrı olur, 300 kilo gelir ayrı olur. Fiyatlar değişiklik gösterir. Ancak ortalama mal 200 bin liradan aşağıya düşmez” ifadelerini kullandı.

NAKLİYE VE KİRA MALİYETLERİ DE ARTIŞI TETİKLİYOR

Hayvan fiyatlarının artmasında sadece besi maliyetleri değil, lojistik giderler de etkili oluyor. Doğu illerinden Marmara Bölgesi’ne kurbanlık taşımak isteyen üreticiler için nakliye bedeli 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Öte yandan, kurban pazarlarında yer kiralamak isteyen satıcılar da ciddi bir artışla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıla göre neredeyse iki katına çıkan yer kiraları bu yıl 150 bin TL’ye kadar yükseldi.

HAYVAN SAYISINDAKİ AZALMA BESİCİLERİ ZORLUYOR

Besicilerin karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun ise kurbanlık hayvan sayısındaki azalma. Pek çok üretici, sayılardaki düşüşün hem arzı daralttığını hem de fiyatların yukarı yönlü hareket etmesine neden olduğunu belirtiyor. Bu durum, tüketicilerin alım gücünü daha da zorlayacak gibi görünüyor.

Related Posts

Bakan Şimşek: Cari açığın tahminimizin altında gerçekleşmesini öngörüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan ödemeler dengesi verileriyle ilgili sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaptı. Bakan Şimşek, “Cari açığın yıl sonunda OVP tahminimizin oldukça altında gerçekleşmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Musul’da TIR krizi: Anlaşma imzalanmasına rağmen ticaret yavaşlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın TIR Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasına rağmen sınırda mühürlenen Türk araçlarının Musul’da tekrar kontrole tabi tutulduğunu belirterek, bu uygulamanın ticaret akışını yavaşlattığını ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.