Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Umut Verici Gelişme: Alzheimer İlacı Emestedastat Test Ediliyor

Avustralya merkezli biyoteknoloji şirketi Actinogen Medical, Alzheimer hastalığına karşı geliştirdiği ilaç için umut verici bir adım attı.

Şirketin “Xanamem” adıyla bilinen ve artık resmi olarak “Emestedastat” olarak adlandırılan ilacı, şu anda 100 gönüllü üzerinde hem güvenlik hem de etkinlik açısından test ediliyor. Klinik çalışmanın ara sonuçlarının 2026 yılının başında açıklanması bekleniyor.

10 YILDIR GELİŞTİRİLİYOR

Şirket, ilacın geliştirilmesi üzerinde on yılı aşkın süredir çalışıyor. İlk olarak Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından keşfedilen etken madde, yalnızca Alzheimer değil, depresyon gibi diğer nörolojik hastalıklarda da fayda sunabilir.

Actinogen CEO’su Dr. Steven Gourlay, bu ilacı Alzheimer’a karşı “kutsal kase” olarak nitelendiriyor. İlaç şu anda Avustralya ve ABD’deki 35 farklı merkezde test ediliyor.

HEDEFTE STRES HORMONU VAR

Mevcut Alzheimer ilaçları genellikle beyindeki amiloid plaklarına, yani protein birikimlerine odaklanırken, yeni ilaç tamamen farklı bir yaklaşım sunuyor. Hedefte, beynin başlıca stres hormonu olan kortizol bulunuyor.

Essen Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Direktörü Prof. Christoph Kleinschnitz, bu yenilikçi mekanizmanın heyecan verici olduğunu belirterek, “Alzheimer hastalarında özellikle hafıza ile ilgili beyin bölgelerinde, kortizol seviyeleri yükselmiş durumda. Xanamem, kortizol üretimini artıran bir enzimi bloke ederek bu dengesizliği düzeltmeyi hedefliyor.” diye konuştu.

UZMANLAR TEMKİNLİ: “BEKLEYİP GÖRMEK GEREK”

Köln Üniversitesi Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği Direktörü Prof. Frank Jessen ise temkinli.

BILD gazetesine yaptığı açıklamada, “Şu anda bu ilacın gerçekten işe yarayıp yaramadığı net değil. Birçok farklı hastalık için test ediliyor. Alzheimer üzerindeki etkisini ancak sonuçlar ortaya koyacak” diyor.

YAN ETKİLER İNCELENİYOR

İlaç şimdiye kadar yalnızca güvenliğini ölçen Faz 1 çalışmasından geçti. Yani ciddi yan etkilerin olup olmadığı değerlendirildi.

Uzmanlara göre yüzüncü hastanın çalışmaya dahil edilmesi olumlu bir işaret. Eğer ciddi yan etkiler olsaydı, muhtemelen bu aşamaya gelinmeden çalışma durdurulurdu.

Yine de uzmanlar, ilacın bazı hastalarda erken aşamada hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ancak bunun büyük çaplı çalışmalarda kesin olarak kanıtlanması gerektiğini vurguluyor. Bu süreç yıllar sürebilir.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.