‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş Sendikası Üyelerinden Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Talebi

Genel Sağlık-İş Sendikası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde (ADSM) çalışan sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmemesine tepki gösterdi. Sendika konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada “Kendi lükslerini ‘itibardan tasarruf olmaz’ tekerlemesiyle savunan yöneticiler, tasarrufu emekçilerin boğazından yapmaya devam etmektedir” ifadeleri yer aldı

‘Çalışma Barışı Bozuluyor’

ADSM’lerdeki sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı altındaki ücretlerinin daha da düşürüldüğünün ifade edildiği açıklamada. “İlk önce yüzde 36 olarak gelen bütçe miktarı yüzde 23’e kadar düşürüldü. En son aldığımız bilgilere göre ise bu yüzde 23’lük kısmın dağıtım oranı üzerinde bakanlık düzenleme yapmaktadır. 

Verdiğimiz mücadele sonrasında bu merkezlerde şifa dağıtan hekimlerimizin ödeneğinin dağıtılan miktar üzerinde yüzde 70’den yüzde 77’ye çıkarılması kısmi bir kazanım gibi görünse de Sağlık Bakanlığı’nın, iktidardan öğrendiği “her iyi şey için bir bedel ödetme” yöntemiyle bu merkezlerde hekim dışı sağlık emekçilerinin ödeneğini yüzde 30’dan yüzde 23’e düşürmesiyle düzenlemenin bir kazanım olmadığı görülmüştür. Zira Bakanlık, sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu yoksulluk sarmalını umursamadığı gibi sağlık kurum ve kuruluşlarındaki çalışma barışını da hiçe saymaktadır.

Bakanlık dağıtılan ödeme oranlarını büyütmesi gerekirken mevcut dilimlerle oynamakta, zaten bakanlığın ücret politikaları nedeniyle yoksulluk sınırının altında geçinmek durumunda kalan, kamu kurum ve kuruluşları ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık emekçilerinin var olan hakları da tırpanlanmaktadır. Burada asıl yapılması gereken hem hekim hem de hekim harici personelin dağıtım oranlarını iyileştirmek olmalıyken çalışma barışını bozacak adımlar atmaktadır” denildi

‘Personel Sayısı Yetersiz’

Sağlık hizmetinin hakkının açlık sınırı olmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiştir, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır. istihdam edilen personel sayısının yetersiz olması nedeniyle mevcut personelin yükü çok ağırlaşmıştır. Diş hekimlerinin 4 el kuralı ile çalışma imkanı için dahi mücadele vermemiz gerekmektedir. Bu merkezler için randevu süreleri yetersizdir. Oda yetersizliği nedeniyle hasta mahremiyeti sağlanamamaktadır.

Bakanlığın adeta kendi haline bıraktığı bu merkezlerde sağlık emekçilerinin olası şiddet vakalarına karşı korunmasına ilişkin en ufak bir tedbir yoktur. Gün boyu insanüstü bir mesai harcayan, yurttaşların sağlığına kavuşması için fedakarca emek veren çalışanların ücretleri, insani ve stabil hale getirilmelidir” ifadeleri kullanıldı

‘Ödeyeceksiniz’

Sağlık emekçilerinin geçinebilecekleri, çalışırken ödeyemedikleri faturaları değil sadece hastalarını düşünebilecekleri ücretler almak ve bu ücretleri “taban, teşvik, sabit” gibi sürpriz iniş-çıkışlarla değil, “emekliliğe yansıyan tek kalem maaş” olarak elde etme talebinin anımsatıldığı açıklamada, “İnsani değerlere olduğu kadar Anayasaya da yaslanan bu haklı talep, daha fazla görmezden gelinmemelidir. Görünen o ki her her fırsatta sağlık emekçilerine “Sizin hakkınız ödenmez” diye seslenen yöneticilerin “ödenmez” lafı, bir övgüden çok bir ilandır. O zaman bizde ilan edelim: Ödeyeceksiniz!

Sağlık emekçisinin sizlerden alacağı var! Sağlık hizmeti alma hakkına sahip olan yurttaşların sizlerden alacakları var! Oldu bittiye getiremeyeceksiniz, Genel Sağlık-İş var!” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.