Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Diyabetes Insipidus Nedir?

Sağlık alanındaki uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin genellikle diyabetle ilişkilendirilmesine rağmen, bu şikayetlerin altında farklı hastalıkların da yatabileceğini belirtiyor. Kandaki şeker düzeyleri ile bağlantılı olmayan nadir görülen diyabetes insipidus hastalığı özellikle yüksek sıcaklıklarda tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

Hastalık hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, böbreklerin suyu tutamaması sonucu kişilerin litrelerce su içmelerine rağmen yoğun susuzluk hissi yaşayıp sık idrara çıktığını belirtti. Ayrıca, idrar miktarının günde 10 litreyi aşabildiğine dikkat çekilerek, hastalığın yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler de verebileceği vurgulandı.

Üç farklı nedeni bulunan diyabetes insipidus hakkında konuşan uzmanlar, beyindeki hipotalamus veya hipofiz bezinde antidiüretik hormon üretiminin yetersizliğinin hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Bu durumun yanı sıra bazı ilaçlar ya da genetik bozukluklar nedeniyle böbreklerin antidiüretik hormona yanıt verememesinin de hastalığın gelişimine etki edebildiği ifade edildi.

Tedavi süreci hakkında konuşan uzmanlar, diyabetes insipidus tanısı için farklı yöntemlerin kullanılabileceğini söyledi. Tedavi sonrasında da uygulanacak yöntemlerin hastalığın tipine göre değişiklik göstereceğini belirten uzmanlar, hastaların yaşam kalitesinin tedavi ile hızla düzelebileceğini ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesinin önemli olduğunu aktardı.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyabetes insipidus tedavisi sırasında hastaların su tüketimine önem verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, psikolojik nedenlerle aşırı su içiminin tedaviyi karmaşıklaştırabileceğini vurguladı. Bu nedenle, hastaların tedavi sürecinde disiplinli olmaları ve doktor tavsiyelerine uygun şekilde hareket etmelerinin önemli olduğu kaydedildi.

Related Posts

Testosteron dostu beslenme. Sofradaki tehlike ve fırsatlar

Testosteron seviyesini artırmak isteyenler yalnızca iğnelere değil tabağına da bakmalı. Bazı gıdalar hormonu desteklerken bazıları düşürür. İşlenmiş gıdalar, alkol, aşırı şeker ve gizli hormon bozucular… Beslenme, erkeklik hormonunu ya destekler ya da sessizce yok eder.

Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Alzheimer’a karşı geliştirilen yeni nesil bir ilaç, hastalığın tedavisinde ezber bozacak bir mekanizma sunuyor. Beyindeki stres hormonunu hedef alan ilaç, hafıza üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çekiyor.

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.