Bolu’daki facianın ardından fırsatçılar işbaşında: Yangın tüpü fiyatlarına fahiş zam

Bolu Kartalkaya’da Yaşanan Otel Yangını Sonrası Yangın Tüpü Fiyatları Arttı

78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınının ardından yangın tüpü fiyatları 2,5 kat arttı.

Hürriyet’te yer alan haberde; Bolu Kartalkaya’daki facia sonrası yangın söndürme malzemelerine talep hızla artınca, fırsatçılara gün doğdu. Son 1 haftada yangın tüpü fiyatları 800-850 liradan 1.500-2000 liralara yükseldi.

Tüm Yangın Söndürme Sistemlerini Araştırma ve Geliştirme Derneği (TÜYANDER) Başkan Yardımcısı Timur Kanay, vatandaşları durumu fırsata çeviren satıcılara ve kaçak dolum yapan işletmelere karşı uyararak, “Bazı fırsatçıların yangın söndürme cihaz ve malzemelerini bin 500-2 bin TL bandında satışa çıkardığını duyuyoruz” dedi ve şu bilgileri verdi:

Satışlar yüzde 50 arttı

“Bu felaket, bize yangın tedbirlerinin ciddiye alınması ve bilinçli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Şu anda mevcut yangın tüplerinin dolumları yaptırılıyor veya yeni cihazlar temin ediliyor.

Bu durum, satışlarda yüzde 50 oranında artışa neden oldu. Talep artınca ‘fırsat zamları’ da hemen yapılmaya başlandı. 650-700 TL olan yangın söndürme cihazları, yılbaşından sonra 800-850 TL seviyelerine çıkmıştı. Fakat şimdi bazı fırsatçıların yangın söndürme cihaz ve malzemelerini bin 500-2 bin TL bandında satışa çıkardığını duyuyoruz.

Vatandaşların bir diğer dikkat etmesi gereken husus ise kaçak dolum. Bir firmanın yangın tüpü dolumu yapabilmesi için Türk Standartları Enstitüsü Hizmet Yeterlilik Belgesi’ni (TSE HYB) alması gerekiyor. Vatandaşlar bu belgeye dikkat etmeli.” 

Bakanlık ceza kesti

Ticaret Bakanlığı Basın Müşaviri Fatih Uysan, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yangın malzemelerinin satışına yönelik denetimlerin devam ettiğini ve fahiş fiyat uygulayan işletmelere ceza kesildiğini duyurdu.

Uysan, açıklamasında, Ticaret Bakanlığı’na bağlı denetim ekiplerinin, yangın malzemeleriyle ilgili denetimlerini sürdüğünü belirterek, “Fahiş fiyat uygulayan işletmelere gerekli cezai uygulamalar yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Bakan Uraloğlu: “Bakanlığımız sorumluluğundaki yerler deprem felaketini hasarsız atlattı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarının İstanbul’daki depremi hasarsız atlattığını belirterek, “Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur.” dedi.

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir