Danıştay, Sinop’taki nükleer güç santraline karşı açılan davada bilgi ve belge istedi

Danıştay 6. Dairesi, Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi Davasında Ara Karar Verdi

Danıştay 6. Dairesi, TMMOB, Şehir Plancıları, Elektrik Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri odaları ile Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Derneği’nin, Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi ile ilgili açtığı davada ara kararını açıkladı. Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi ile ilgili Çevre Düzeni Planı’nın onaylanmasına ilişkin 16 Aralık 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işleminin iptali istemiyle başlatılan davada Daire, uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için bazı bilgi ve belgelerin istenmesine karar verdi.

Danıştay, ÇED Raporu ve Uluslararası Anlaşmalara Dair Bilgi Talep Etti

Daire, Tarım Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Samsun 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’nda bazı bilgi ve belgelerin talep edilmesine hükmetti. Özellikle, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sinop Abalı Köyü’ndeki alana ön izin verilmesi ve iznin 2029‘a kadar uzatılmasına yönelik Bakanlık işlemlerine dair dava sürecinin durumunu öğrenmek için bilgi talep edildi.

Daire, davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun verdiği saha onayına karşı bir davanın olup olmadığını ve projedeki uluslararası anlaşmaların durumunu sorguladı.

Samsun 2. İdare Mahkemesi’nden Gerekli Belgelerin Talep Edilmesine Karar Verildi

Danıştay 6. Dairesi, Samsun 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’na da projeyle ilgili ”ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle açılan davanın hangi aşamada olduğunu sordu. Mahkemeden dosyadaki keşif ve bilirkişi incelemelerinin sonuçlarının bilgisi istendi.

Daire, 9 Nisan 2025 tarihinde aldığı kararda, kurumlara ara kararın yerine getirilmesi için 30 gün süre verdi.

Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan Gelen Cevap

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Danıştay’ın taleplerine 16 Haziran 2025’te yanıt verdi. Proje sahasında kullanılacak ATMEA 1 adlı basınçlı su tipi reaktörüne dair bilgiler paylaşıldı.

Bakanlık, Japonya ile yapılan görüşmeler sonucunda uluslararası işbirliği anlaşmasının sona erdiğini belirtti. Bu duruma rağmen, Sinop Nükleer Santral Sahası’nda farklı reaktörlerin kurulabileceği vurgulandı.

ÇED Raporuna Etkisi Olmayacak

Cevapta, Türkiye’de nükleer santral kurulmasında hükümetler arası anlaşma şartı olmadığı ifade edildi. ATMEA 1’in farklı bir proje şirketi tarafından kurulabileceği belirtildi ve Japonya ile geçerli olacak anlaşmanın ÇED raporu üzerinde etkisinin olmayacağı vurgulandı.

Nihai ÇED Raporu’nun projeye uygun olduğu sürece, Sinop Nükleer Santrali’nde farklı reaktör tasarımlarının kullanılmasının çevresel etkiyi değiştirmeyeceği belirtildi.

Related Posts

EMEP’ten CHP’nin Saraçhane mitingine destek!

Emek Partisi (EMEP), CHP’nin bu akşam Saraçhane’de düzenlenecek ‘Millet İradesi’ne sahip Çıkıyor Mitingi’ için çağrı yaparak, “İşçi ve emekçileri, gençleri, kadınları bu akşam 20.30’da Saraçhane’de bir araya gelmeye çağırıyoruz. İBB operasyonları kapsamında, hukuksuz bir biçimde tutuklananlar serbest bırakılsın! Kayyım kararları alınsın ve belediye başkanları görevlerine iade edilsin” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

‘Takvim belli oldu’ iddiası: Terör örgütü PKK’nin silah bırakma görüntüleri hazır mı?

Terör örgütü PKK’nin silah bırakma süreciyle ilgili ilk görüntülerin geleceği tarihin belli olduğu öne sürüldü. Rûdaw’ın haberine göre PKK, temmuz ayının ilk haftasında Süleymaniye’de bir grup militanın katılımıyla ‘silah bırakma töreni’ düzenleyecek.

Gözlerin çevrildiği CHP’nin kurultay davası bugün: Hangi kararlar çıkabilir? Mutlak butlan çıkarsa ne olur?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde gözler bugün görülecek kurultay davasının duruşmasında. Kurultayın iptali istemiyle açılan davada yeni duruşma Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Rusya: Birileri başka ülkede iktidar değişikliğini tartışırsa, dünya cehenneme dönüşebilir

Rusya: Birileri başka ülkede iktidar değişikliğini tartışırsa, dünya cehenneme dönüşebilir

‘Ne kadar masum bir talep değil mi?’ diye sordu… Tutuklu İPA Başkanı Buğra Gökce’den mektup: ‘Pazar kahvaltısı’

Silivri’de tutuklu bulunan İPA Başkanı Buğra Gökce, cezaevinden yazdığı mektupta, “Ne kadar masum bir talep değil mi? Yumurtanın tavaya kırılıp yenmesine hasret binlerce mahkum var cezaevinde” dedi.