İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi: Gençlerin Kelime Haznesi Daralıyor
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Dilbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Melanlıoğlu, dijitalleşmenin gençlerin kelime haznesini daralttığını belirtti. Prof. Dr. Melanlıoğlu, gençlerin artık sözcükleri kısaltarak çok sınırlı sayıda kelime kullandığını ve bu durumun eleştirel düşünme kapasitesini etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Melanlıoğlu, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü vesilesiyle, dilin oluşumu, küresel dil çeşitliliği ve dijital çağın dil üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Coğrafi koşulların ve tarihsel süreçlerin bir toplumun ana dilinin oluşumunda ve gelişiminde belirleyici olduğunu vurgulayan Melanlıoğlu, coğrafi koşulların insan yapıları ve ses organlarının gelişimini etkilediğini belirtti.
Sosyokültürel faktörlerin ana dilin oluşumunda büyük rol oynadığını ifade eden Melanlıoğlu, ayrıca devletlerin politikalarının da dilin korunması ve gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti. Türkçenin korunduğunu ve geliştirildiğini söyleyen Melanlıoğlu, Türkçenin milli ve manevi bir değer olarak korunduğunu vurguladı.
Ana dilin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Melanlıoğlu, dilin korunması için eğitim politikalarının güçlü olması gerektiğini belirtti. Türkiye’de milli eğitimde olumlu gelişmeler yaşandığını aktaran Melanlıoğlu, Türkçe’nin önemini vurgulayarak dilin önemli bir bileşen olduğunu ifade etti.
Dünya dillerinin yok olma tehdidi altında olduğunu belirten Melanlıoğlu, Türkçenin dünya çapında konuşulan diller arasında yer aldığını söyledi. Dilin tarih boyunca farklı etkileşimlere maruz kaldığını belirten Melanlıoğlu, dildeki değişimlerin doğal bir süreç olduğunu ifade etti.
Sosyal medya dilinin gençlerin kelime haznesini daralttığını belirten Prof. Dr. Melanlıoğlu, bu durumun düşünme yetilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Gençlerin kısaltmalarla ifade ettiği sözcüklerin eleştirel ve yaratıcı düşünme kapasitesini kısıtladığını belirten Melanlıoğlu, söz varlığını geliştirmenin önemine değindi.
More Stories
‘Kapılar’ yeniden açıldı
Çanakkale’den mektuplar Köln’de
2000 yıllık kitabın gizemini yapay zeka çözdü: 2 kelimesi şoke etti