Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor

Allianz, her yıl yayımladığı Küresel Emeklilik Raporu’nun 3. edisyonunu duyurdu. Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği üzerine dikkat çeken önemli bulgular yer aldı. Ülkelerin emeklilik sistemlerini 40 parametrede değerlendiren Allianz, Türkiye’nin özellikle yaşlanan nüfusu ve yetersiz emeklilik maaşlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguluyor. 

Rapora göre, Türkiye’nin emeklilik sisteminin reform edilmesi gerekliliği giderek daha belirgin hale geliyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLANMA SORUNU VE EMEKLİLİK SİSTEMİ 

Türkiye’de bakıma muhtaç yaşlı nüfus oranının 25 yıl içinde yüzde 25’ten yüzde 35’e yükselmesi bekleniyor. 

Bu, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini büyük bir tehdit altına alıyor. Allianz’ın raporuna göre, Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla daha avantajlı bir durumdayken, tüm dünyada olduğu gibi yaşlanma sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Emeklilik maaşlarının çoğu emekli için, çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasında ciddi zorluklar yaratıyor.

REFORM İHTİYACI OLAN ÜLKELER VE ÖRNEK MODELLER

Raporda, 71 ülkenin emeklilik sistemleri incelenerek hangi ülkelerin reformlara ihtiyaç duyduğu değerlendirildi. 

Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilirlik adına erken adımlar atarak örnek gösterildi. 

Özellikle Japonya, uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesi nedeniyle dikkat çekti. Diğer yandan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde ise hızla yaşlanan toplumlar nedeniyle emeklilik sisteminde acil reform ihtiyacı ortaya çıktı.

TÜRKİYE İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR

Allianz raporunda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler ve fon destekli modellerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 
Ayrıca, düşük özel tasarruf oranlarının, Türk emeklilik fonlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesini engellediği ifade ediliyor.

Bu nedenle, Türkiye’nin uzun vadeli emeklilik güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğu açık bir şekilde belirtiliyor. Emeklilik maaşlarının yetersizliği, yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı ve artan yaşlı nüfus oranı, Türkiye için çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.

Related Posts

Milyonlarca yurttaşı ilgilendiriyor… Resmi Gazete’de yayımlandı: Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine yeni düzenleme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Terör örgütü PKK, dün yapılan sembolik törenle silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etti: Piyasalar renk vermedi

Dolar/TL 40.20’ye yürürken BİST haftayı sınırlı artışla kapattı. Uzmanlar ise ekonomiyi olumlu etkileyecek bu tür gelişmelerin iç siyasetteki gerilimle gölgelendiğini vurguladı.

Bitcoin tarihinde ilk kez neredeyse 112.000 dolara ulaştı

Bitcoin tarihinde bir rekora imza atarak ilk kez neredeyse 112.000 dolara ulaştı. KBitcoin, kripto para borsası Binance’de 111.698 dolardan işlem gördü.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …