Uzmanı uyardı: Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Teknoloji Kullanımı Beyin Yapısını Nasıl Etkiliyor?

Doç. Dr. Fatma Şimşek, teknoloji kullanımının beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Şimşek, dijital cihazların beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini belirtti. Dijital dünyaya fazla zaman ayırmanın, beynin çalışma kapasitesini azaltabileceğini söyleyen Şimşek, teknolojiyi bilinçli kullanmanın önemine vurgu yaptı.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, “Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi” konuşuldu. Panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse, teknoloji bağımlılığının gençler üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

“Analiz Kabiliyeti Dijital Ortamda Azalıyor”

Beyinde bulunan hafıza ve öğrenme bölümlerinin etkilendiğine işaret eden Doç. Dr. Şimşek, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmanın analiz kabiliyetini azaltabileceğini belirtti. Prefrontal korteksin dijital uyarıcılarla sürekli meşgul olmasının hipokampusun işlevini engelleyebileceğini ifade etti.

“Öğrenme Yeteneğindeki Bozulma”

Aşırı teknoloji kullanımının gençlerde dikkat eksikliği, sosyal beceri yetersizliği ve düşük akademik başarıya neden olabileceğine değinen Şimşek, teknolojinin beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini söyledi. Uzun vadede dijital cihazların öğrenme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

“Dijital Detoks Önerileri”

Beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapmanın önemine değinen Şimşek, zeka oyunlarının daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ekran süresinin sınırlandırılması, düzenli fiziksel egzersiz yapılması ve yeterli uyku alınmasının önemine dikkat çekti. Teknolojinin bilinçli kullanılması gerektiğini belirten Şimşek, aşırı teknoloji kullanımının beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

 

Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Mansur Yavaş, Tuzla Piyade Okulu’nda meslekten çıkarılan teğmenlerin ABB’de görevlendirilmesi hakkında konuştu: Seyretmemiz beklenemez

TIKLAYIN | Nez’e ahlaksız teklif; Ali Koç’tan “bu kişinin kongre üyeliği askıya alınsın” talimatı!

TIKLAYIN | Meteoroloji’den sarı ve turuncu kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor!

TIKLAYIN | Eski başkan yurt dışına kaçtı; Yunus Emre Enstitüsü’nde milyonlarca dolarlık sahte fatura iddiası!

TIKLAYIN | Real Madrid mucizeyi başardı

TIKLAYIN | Hull City’den taraftarlarına “Türk bayrağı getirmeyin” uyarısı

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzman uyardı: Akıllı telefonlar dil gelişimini yavaşlatıyor

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.